15.9.2024 3:43:12
קריירה בשב"כ

יציאת ערבים ישראלים לזירת הלחימה בסוריה

בשנים האחרונות, ונוכח מלחמת האזרחים המתקיימת בסוריה (החל משנת 2011), ניכרת חדירה של כוחות המזוהים עם "הג'יהאד העולמי" לאזור, והתבססותם בו. בפועל, תחילתה של תופעה זו כבר ב-2003, כאשר המשטר הסורי קלט ואימן מתנדבים של "הג'יהאד העולמי", שביקשו לצאת נגד כוחות הקואליציה, שחברו להפלת משטרו של סדאם חוסיין בעיראק, והעמיד לרשותם שטחים, ששימשו כשטחי התארגנות ונקודת יציאה לעיראק.
05/11/2014

בין מאות המתנדבים, שהגיעו לסוריה באותה עת לצורך זה, היו גם כוחות מאורגנים, כמו אנשי קבוצתו של אבו מצעב אלזרקאוי, שנקראה "קבוצת הייחוד והג'יהאד" (בערבית: ג'מאעת אלתוחיד ואלג'האד), אשר ב-2004 הצטרפה ל"אלקאעדה", ושינתה את שמה ל"אלקאעדה בעיראק".

בתחילת 2012, ולאחר שהתברר כי הנשיא אסד עושה שימוש בכוחות שיעים, לרבות "חזבאללה" בלבנון, ובאנשי "משמרות המהפכה" האיראנים, בניסיון להכריע את מלחמת האזרחים, שינו ראשי "אלקאעדה" בסוריה את התייחסותם למשטר הסורי, והתייצבו לימין הכוחות המורדים. הם המירו את שמה של הקבוצה ל"חזית הסיוע" (בערבית ג'בהת אלנצרה), הכריזו על שטחה של סוריה כ"זירת ג'יהאד מרכזית", וקראו למוסלמים הסונים ברחבי העולם לבוא וללחום לצדם, כדי להביא להפלת משטרו של אסד. זאת, תוך הכרזה כי מערכה זו היא חלק מ"ג'יהאד" (=מלחמת קודש) שיביא, בסופו של דבר, לשחרור ירושלים ופלסטין.

גורמים רבים מארצות שונות, כדוגמת תימן, סעודיה, לוב וירדן, המזוהים עם רעיונות "הג'יהאד העולמי" נענו לקריאה, ביניהם גם מוסלמים ומתאסלמים חדשים, בעלי אזרחות אירופית. לצד אלה, אותרה גם יציאה לסוריה של פלסטינים, תושבי רצועת עזה ואיו"ש, וכן של בודדים מקרב ערביי ישראל.

יציאת ערבים ישראלים לסוריה

ההתנהלות בסוריה, על-רקע מלחמת האזרחים שם, זכתה לקשב גבוה בקרב ערביי ישראל. חלק מהגורמים הביעו תמיכה בשלטון, ואילו האחרים ביקשו להפגין כנגד "פשעי השלטון הסורי", ועסקו באיסוף תרומות עבור העם בסוריה.

הקריאה לצאת ל"ג'יהאד" ולפעול נגד שלטונו של אסד בסוריה נפלה על אוזניים קשובות בעיקר בקרב גורמים לאומנים קיצוניים, המזדהים ו/או דוגלים באידיאולוגיה של זרם הסלפיה-ג'האדיה. זרם זה, שעל רעיונותיו מבוססת האידיאולוגיה של "אלקאעדה", דוגל במאבק אלים, וללא פשרות, ב"אויבי האסלאם", לרבות משטרים ערבים חילוניים, הנחשבים ל"כופרים", ולפיכך קיימת הצדקה דתית לפעול להפלתם.

מרבית היוצאים לסוריה מקרב ערביי ישראל הם בעלי רקע סלפי-ג'יהאדי, חלקם סטודנטים, שנחשפו, במהלך לימודיהם, בירדן או באירופה, לאידיאולוגיה הג'יהאדית, ולאנשי קשר של ארגוני "הג'יהאד העולמי", הפועלים בסוריה. לגבי חלקם, מציאת זירה חלופית למלחמה על-רקע דתי-אידיאולוגי אפשרה לממש מאוויים ג'יהאדיים, שלא היה באפשרותם לממש בזירה המקומית. רוב היוצאים לסוריה התייצבו לצד כוחות המורדים, מרביתם נלחמו במסגרת "דאעש"[1] וארגוני "ג'יהאד עולמי" אחרים, הפועלים בסוריה (לרבות "חזית הסיוע", ג'בהת אלנצרה), ומיעוטם (ידועים, לפחות שני מקרים) לצד כוחות המשטר.

להלן מספר דוגמאות:

סיכום והערכת הסיכון

סוריה מהווה מוקד משיכה מרכזי ליחידים, מרחבי העולם, המעוניינים להצטרף ללחימה לצד כוחות המורדים במשטר, וארגוני "הג'יהאד העולמי", המסייעים להם. בין היוצאים לסוריה גם עשרות בודדות של צעירים מקרב ערביי ישראל, מרביתם בעלי רקע סלפי-ג'יהאדי. עד כה ידוע על קרוב ל-40 איש שיצאו לסוריה, מתוכם 4 נהרגו במהלך הקרבות, ואילו אחדים חזרו לארץ והועמדו לדין. מרבית היוצאים לסוריה מקרב ערביי ישראל הצטרפו לשורותיהם של הארגונים המזוהים עם גורמי "הג'יהאד העולמי", שהתבססו שם, ובראשם "דאעש" ו"חזית הסיוע", אשר הוצאו אל מחוץ לחוק בישראל, לאחר שהוכרזו כהתאחדות בלתי מותרת.

המתגייסים החדשים בשורות הארגונים הג'יהאדיים, לרבות מקרב ערביי ישראל, מקבלים בסוריה הכשרה צבאית, רוכשים מיומנות לחימה, והופכים, בפועל, ללוחמים. שיעורי אינדוקטרינציה וההטפה האידיאולוגית המלווה את ההכשרות, גורמת אצלם, לרוב, להקצנה בדעותיהם ובתפיסותיהם.

יציאתם של ערבים מישראל לסוריה ושהייתם לצד גורמי טרור של "הג'יהאד העולמי", טומנת בחובה שורת סיכונים לישראל. בראשם, האפשרות כי גורמים אלה ינצלו את המתגייסים החדשים ללימוד הזירה הישראלית, ולהשגת מידע, שישמש לקידום פעילות טרור בישראל. פוטנציאל האיום, מבחינה זו, אף מועצם נוכח הגבול המשותף בין ישראל וסוריה, והאפשרות לפעול נגדה בתווך זה.

בנוסף, הקשר שנוצר בין גורמי טרור ב"חוץ", לבין אזרחים ערבים בישראל, עלול להיות מתורגם להגשת סיוע לוגיסטי ומבצעי לקידום פיגועים בישראל. זאת, הן במשוטה והן במודע, בידי המגויסים עצמם, שלאחר שצברו ניסיון מבצעי והקצינו בדעותיהם, עלולים להיות מונחים, בידי מפקדיהם, לשוב לישראל, כדי לשמש "סוכני השפעה" להפצת האידיאולוגיה הקיצונית של ארגוני "הג'יהאד העולמי", לסייע בגיוס ורתימת נוספים לשורותיהם, ואפילו ליצירת תאי טרור וביצוע פיגועים.

בישראל, פועלים כוחות הביטחון לצמצום והקטנת הסכנה הנובעת מתופעה זו. זאת, הן על ידי פעילות מניעה, כאשר מתקבל מידע על כוונה לצאת לסוריה, לרבות איסור יציאה מהארץ, והן לאחר מעשה. זאת, תוך שימוש בכלים המשפטיים להתמודדות עם התופעה, שנוצרו מכוח ההכרזה על ארגוני "הג'יהאד העולמי", כדוגמת דאעש ו"חזית הסיוע", כהתאחדות בלתי מותרת, להשגת ענישה מחמירה לצורך הרתעה.

 

[1] דאעש – ראשי תיבות (בערבית) של המדינה האסלאמית בעיראק וסוריה (אלדולה אלאסלאמיה פי אלעראק ואלשאם), השם שקיבל על עצמו ארגון "אלקאעגה בעיראק", לאחר שהתפצל במהלך 2014, מהארגון, בעקבות חילוקי דעות עם ההנהגה המרכזית של "אלקאעדה". ביוני 2014 הכריז דאעש על הקמת ח'ליפות אסלאמית עצמאית בשטחים שבשליטתו, ושינה את שמו ל"מדינה האסלאמית". בספטמבר 2014 הוצא הארגון אל מחוץ לחוק בישראל, לאחר ששר הביטחון הכריז עליו כהתאחדות בלתי מותרת.

 

15.9.2024 3:43:12