סקירה בנושא חמאס – התעצמות ובניין הכוח
הקמת "צבא חמא"ס"
חופש הפעולה המוחלט לו זכתה חמא"ס בעקבות השתלטותה על הרצועה נוצל בידיה לביסוס עצמה כגורם ריבוני "סמי מדינתי", בין היתר, על ידי הקמת מערכת ביטחון חדשה, בה שולבו פעילי הזרוע הצבאית שלה. מערכת זו שודרגה מרמה של מנגנוני ביטחון אזרחיים לכדי מסגרת צבאית מסודרת, המחולקת היררכית במבנה צבאי טיפוסי (חטיבות, גדודים, פלוגות ומחלקות). הוקמו יחידות ייעודיות, כגון "משמר החופים", התקיימו שגרת אימונים והכשרות בתחומי הלחימה השונים (כולל אימון מתקדם ללוחם, הסתערות וכיבוש מוצב, ירי צליפה וכד'), ומשימות "ביטחון שוטף". נוכח הקמת המסגרות הצבאיות שידרגה חמא"ס גם את יכולותיה בתחום איסוף המודיעין וההתחקות אחר פעילות צה"ל בעוטף הרצועה. המידע שנאסף שימש להכוונת ירי ולביצוע פיגועים (צליפה, הפעלת מטענים ופיגועי הסתננות וחדירה), וגרם לאבדות בצד הישראלי. יש לזכור, עוד, כי בעקבות ההשתלטות על הרצועה נפלו לידי חמא"ס אמל"ח, ציוד ומכשור שהיה בידי המנגנונים (כולל ציוד האזנה וקשר), והדבר שימש כ"מכפיל כוח" בידי חמא"ס בתחום זה.
הברחות אמל"ח ובניין הכוח
לאחר ההשתלטות על הרצועה, המשימה שהציבה לעצמה חמא"ס היא לשמר את שלטונה שם, ולהרחיבו בעתיד אל כל שטחי "הרשות", קרי – גם ב-איו"ש, כפי שטענו דוברי התנועה ובכיריה, כולל בפומבי ("לא ירחק היום בו חמא"ס תשתלט על 'הגדה' כפי שעשתה ברצועה"). מול ישראל – חותרת חמא"ס לשדרוג מתמיד של יכולותיה הצבאיות, להתעצמות ולבניין הכוח. זאת, לא רק כדי להתמודד עם כניסה אפשרית של כוחות צה"ל לרצועה, אלא גם לשם שימור האפשרות למימוש ביצוע פיגועי טרור.
למימוש יעדיה חמא"ס מנצלת את העובדה כי התנועה שולטת בלעדית בקו הגבול עם מצרים. וכך, באמצעות מערכת מנהרות שנחפרו במקום או באמצעות פריצת הגבול (כפי אירע בינואר 2008 ) מנוצל תווך זה: להברחות אמל"ח, בעיקר אמל"ח תיקני איכותי, ( כגון רקטות "הגראד" שנורו לעבר אשקלון (כ- 30 רקטות ברבעון הראשון של 2008 להוצאת פעילים לאימונים ולהכשרות ב-חו"ל, בעיקר בסוריה ובאיראן, ולכניסת מומחי לחימה, מאמנים ו"מהנדסים", וכן לשובם לרצועה של בוגרי הכשרות צבאיות, שסיימו את אימוניהם ב-חו"ל.
עיקר המאמץ להברחות אמל"ח מתמקד בהכנסת אלפי קילוגרמים של חומר נפץ, המשמש לייצור רקטות ומטענים, אמל"ח תיקני, כדוגמת רקטות ה"גראד" ששוגרו לעבר אשקלון (ב-14 מאי פגעה רקטה כזו בקניון באשקלון וגרמה לפציעתם של 30 ישראלים) ולעבר נתיבות, וכן מאות פצצות ומטולי נ"ט (נגד טנקים) המשמשים ללחימה נגד כוחות צה"ל במעטפת הרצועה.
"התעשייה הצבאית"
לצד המאמץ להתעצמות באמצעות הברחות אמל"ח תיקני לרצועה, פועלת חמא"ס גם לפתוח "התעשייה הצבאית" שלה. זאת, בדגש על שדרוג הרקטות מייצור עצמי, במטרה להאריך את טווח המעוף שלהן, לשפר את הדיוק ואת עוצמת הפגיעה ולהגדיל את אורך "חיי המדף" (כדי לאפשר צבירת מלאי גדול).
כיום מצויות בידי חמא"ס רקטות "קסאם" מייצור עצמי לטווחים קצרים ( 6-2.5 ק"מ) ובינוני ( 9-8 ק"מ) וכן "קסאם" משופר לטווח ארוך (כ 13-12- ק"מ). במחצית השנייה של 2007 שוגרו לעבר העיר אשקלון רקטות משופרת, שהשיגו טווח זה. במערך הייצור של חמא"ס חותרים להגדיל את הטווח ל- 18-20 ק"מ, ובשאיפה אף מעבר לכך, על מנת להגדיל את האיום הרקטי על דרום הארץ.
מאמץ שדרוג היכולות (כמו גם מאמץ ההברחות להכנסת נשק תיקני לרצועה) אינו פוסח גם על ארגוני הטרור האחרים הפועלים ברצועה. הללו נהנים מ"הרוח הגבית" שמספקת חמא"ס בתמיכתה בהמשך המאבק בישראל, ומהעובדה כי היא אינה מטילה ריסונים עליהם בתחום זה.
הבולט מבין הארגונים הללו הוא ארגון "הג'האד האסלאמי", שהיה בתקופה האחרונה, הארגון המוביל בהיקף הירי הרקטי שביצע לעבר ישראל. הארגון שוקד, אף הוא, על פיתוח יכולותיו בתחום הרקטי, וכך, בפברואר 2008 הצליחה רקטה מייצור עצמי, ששוגרה מדרום הרצועה לכיוון נתיבות להשיג טווח מעוף של כ-18 ק"מ. דוברי "הג'האד האסלאמי", שקיבלו אחריות פומבית לכך, טענו כי טווח המעוף של הרקטה, שהושג בשיגור זה הוא למעלה מ-20 ק"מ.
ניתוח נתוני טרור מאז השתלטותה של חמא"ס על הרצועה
ככלל, ניתן לומר כי מאז עליית חמא"ס לשלטון חל גידול במספר הפיגועים מהרצועה, אך גידול זה בולט בעיקר בהשוואה בין התקופה שקדמה להשתלטות חמא"ס על הרצועה ולבין התקופה שלאחריה. כך, בהשוואה בין מספר הפיגועים שמוצאם ברצועת עזה בשנים 2007-2005 עולה, כי הגידול במספר הפיגועים בין השנים 2005 ל 2006- (השנה בה זכתה חמא"ס בבחירות ל"מועצה המחוקקת") עמד על כ- 17 אחוזים ( 1,831 פיגועים ב 2005- לעומת 2,137 פיגועים בשנת 2006 ), ואילו בין השנים 2006 ל- 2007 עומד הגידול במספר הפיגועים, שמוצאם ברצועה על למעלה מ- 41 אחוזים (מ- 2,137 פיגועים ב- 2006 ל-3,032 גם בשנת 2008 נשמרת רמה גבוהה של פיגועים מהרצועה. כך, בששת החודשים הראשונים של השנה בוצעו 1828 פיגועים, שהם כ-60 אחוזים מכלל הפיגועים שבוצעו במהלך שנת 2007 כולה. החל מכינון ה"הרגעה" (19 יוני) ירד משמעותית מספר הפיגועים מהרצועה, אך החל מחודש נובמבר חלה עלייה מחודשת במספרם. עד 30 נובמבר בוצעו 2019 פיגועים מהרצועה, שהם 67 אחוזים מכלל הפיגועים ב-2007.